· 

Gevulde zoete aardappel

Mijn voorliefde voor zoete aardappel kent geen grenzen! Geroosterd, gekookt, gebakken, gepoft, ... you name it, I'll eat it.

 

Zoete aardappel is een taaie groente en vergt doorgaans enigszins wat geduld wanneer je het verwerkt in een gerecht. Indien je ze poft, kun je uiteraard opteren voor de gemakkelijke en dus snelle uitweg, namelijk de microgolfoven die dit klusje voor jou in een 6 à 8-tal minuutjes geklaard heeft. Helaas heb je in dit geval geen knapperige schil en een crispy bite vind ik best belangrijk wanneer de bataat op zijn geheel opgegeten wordt.

 

Daarom koos ik ervoor ze te poffen in de oven, waar ze, gehuld in een aluminiumhesje, gedurende een 50-tal minuutjes vertoefd hebben.

Daarna kon ik ermee aan de slag. Uithollen die handel om vervolgens opnieuw te vullen met een heerlijke en gezonde stuffing.

 

Ingrediënten:

  • 2 zoete aardappelen
  • 1/2 broccoli
  • 1/2 bakje Parijse champignons of Kastanjechampignons
  • 2 kleine kipfiletjes
  • Gemalen kaas - Emmental, Gruyère of Mozzarella
  • 1 uitje
  • 1 teentje look
  • Kippenkruiden
  • Paprikakruiden
  • Komijn
  • Peper en zout

Ingrediënten voor de currydressing:

  • 2 eetlepels natuuryoghurt
  • 1 eetlepel mayo
  • 1 tl mosterd
  • Currykruiden - naar smaak
  • Snufje peper en zout

Bereiding:

  1. Warm de oven voor op 200°C.
  2. Wikkel elke zoete aardappel in wat aluminiumfolie en prik, d.m.v. een vork, enkele gaatjes in de aardappel. Leg de pakketjes nu in een ovenschaal of op een bakplaat en plaats in de oven. Na een 20 à 25-tal minuutjes kun je de aardappelen even omdraaien.
  3. Inmiddels heb je de tijd om de andere groenten te bereiden. Was de broccoli en kook de broccoliroosjes gedurende 5 minuutjes.
  4. Snijd vervolgens de champignons in plakjes.
  5. Snijd ook de kipfilets in kleine blokjes/reepjes.
  6. Snipper het uitje fijn en stoof aan in wat boter.
  7. Voeg de kip eraan toe en kruid met wat kippenkruiden en paprikakruiden. Laat het geheel gedurende enkele minuten bakken.
  8. Voeg nu ook de champignons toe en kort erop de broccoliroosjes en een geplet teentje look.
  9. Kruid met peper, zout en komijn en eventueel nog wat extra paprikakruiden.
  10. Haal de zoete aardappelen uit de oven en controleer of ze voldoende gaar zijn d.m.v. een mesje of satéprikker.
  11. Snij de bataat in 2 en verwijder de vulling a.d.h.v. een lepel.
  12. Voeg de zoete aardappelvulling toe aan het kip-en groentenmengeling en roer het geheel goed om.
  13. Voeg een handje gemalen kaas toe en meng onder.
  14. Proef of alles voldoende gekruid werd en voeg naar smaak al dan niet extra kruiden toe.
  15. Vul de aardappelhelften op met de vulling.
  16. Strooi nog wat gemalen kaas bovenop de vulling en plaats de bataten opnieuw in de ovenschaal en vervolgens terug in de oven (op 180°C).
  17. Ze dienen nog een 10 à 15-tal minuutjes in de oven te gaan. Houd nauwlettend in de gaten zodat het niet gaat aanbranden.
  18. Nu heb je de tijd om de dressing te maken door simpelweg de yoghurt, de mayo, de mosterd en de currykruiden te mengen. Nog een snuf peper en zout en ziezo, de currydressing is klaar. Proef wel even of de smaken goed zitten!

Ik had nog behoorlijk wat vulling over en heb deze vervolgens nog extra geserveerd naast de zoete aardappel. De vulling an sich vond ik verrukkelijk, met wat dressing bovenop.

 

Dit behoort ongetwijfeld tot 1 van mijn nieuwe lievelingsgerechten, echt een toppertje, waarvan je trouwens schaamteloos kunt (blijven) smullen.

 

Smakelijk !

Reactie schrijven

Commentaren: 0