· 

Buddha Bowl

Buddha bowls zijn tegenwoordig helemaal in. Het concept? Ontbijt, lunch of avondmaal worden in een kommetje geserveerd waarbij het kleurenpallet en vitamientjes een primordiale rol spelen om een healthy lifestyle te promoten. Ze kunnen opgevuld worden naar keuze, maar ingrediënten zoals avocado, quinoa, kikkererwten, zoete aardappel, ... zijn toch de vaker voorkomende hoofdrolspelers. 

 

Alleen werd het een buddha without a bowl, zoals je op de foto kunt zien! Mijn partner vindt het namelijk helemaal niet fijn om uit zo'n kommetje te eten. Hij vindt een heus gedoe en vooral heel wat prutswerk en vandaar dat ik het maar hield bij een traditioneel bord. Maar het smaakte er zeker niet minder op hoor.

 

Met de zomerse temperaturen van de afgelopen week, is een dergelijke maaltijd een absolute aanrader en tevens een ideale post work-out meal!

 

Benieuwd naar de ingrediënten? Neem dan snel een kijkje hieronder.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 3 kipfilets en/ of eventueel Italiaanse quornblokjes
  • 1 à 2 zoete aardappelen
  • 3 à 4 wortelen
  • Parelcouscous
  • 1 hardgekookt eitje per persoon
  • Boontjes
  • 1 ui
  • Gerookte spekblokjes
  • Dressing op basis van bieslook
  • 1/2 komkommer
  • Kerstomaatjes
  • 2 el Sojasaus
  • 2 el Ketjap Manis
  • 2 el Honing
  • Currykruiden
  • Kurkuma
  • Provençaalse kruiden
  • Komijn
  • Peper en zout

Bereiding:

  1. De kipfilets worden best 1 dag op voorhand in blokjes gesneden om ze vervolgens een nachtje te laten marineren (niet verplicht, maar op die manier kan de marinade wel goed intrekken).
  2. Bereid de marinade: meng de ketjap manis, de honing en de sojasaus. Voeg 1 teentje geplette look toe en eventueel wat sesamzaadjes.
  3. Doe de kippenblokjes in een schaal en voeg hier de marinade aan toe. Meng goed onder en zet afgedekt in de koelkast.
  4. Om extra werk uit te sparen, kun je ook reeds de avond voordien de groenten in blokjes snijden, namelijk de zoete aardappel alsook de wortelen. Bewaar deze eveneens in de koelkast.
  5. De boontjes kun je kant en klaar kopen, maar zijn des te lekker wanneer je de bereiding zelf doet. Ook dit deed ik de avond voordien. Kook de boontjes in een 5-tal minuutjes beetgaar, in lichtgezouten water. Laat ze nadien uitlekken.
    Snipper en snijd een wit uitje fijn en meng dit met de boontjes in een kommetje.
    Bak de gerookte spekblokjes - zonder toevoeging van extra vetstoffen. Dep ze eventueel wat af indien je dit nodig acht. Voeg de spekblokjes nu ook toe aan de boontjes.
    Voeg nog wat dressing toe op basis van dille - dit heb ik standaard thuis staan indien het snel moet gaan. Beperk de dressing tot 1 à 2 EL.
    Kruid nu nog wat bij met wat extra peper en zout. Meng nog eenmaal goed onder en zet ook dit kommetje weg, in de koelkast, tot gebruik.
  6. Kook een aantal eieren hard - ik heb er 1 gekookt per persoon.

De dag zelf:

  1. Warm de oven voor op 200°C. Neem een ovenschaal en doe hier de blokjes zoete aardappel en wortel in.
    Ook de kippenblokjes mogen erin geplaatst worden.
  2. Kruid de groenten met peper, zout, provençaalse kruiden en komijn - naar smaak - en voeg wat olijfolie toe. Meng dit onder (zonder de kippenblokjes hieronder te mengen).
  3. Plaats de schaal in de oven en dit gedurende een 30 à 35-tal minuutjes. Haal tussenin wel even uit de oven om onder te roeren en de gaartijd in de gaten te houden.
  4. Bereid inmiddels de couscous - doe dit volgens de verpakking. Doorgaans voeg ik een klein klontje boter toe aan de couscous om het wat smeuïger te maken. Kruid met peper, zout, currykruiden en wat kurkuma.
  5. Was de tomaatjes en de komkommer. Snijd de komkommer vervolgens in plakjes.
  6. Pel de eieren en snijd in 4 (of zoals je dit zelf wil uiteraard).
  7. Haal de schaal uit de oven en - wanneer de bereiding wat afgekoeld is - proef even of de groentjes voldoende gekruid zijn. Ik voeg zelf telkens nog wat extra komijn en peper toe.
  8. Vul de borden nu met alle bovenstaande bereidingen. Doorgaans wordt dit dus in een typische kom geserveerd - vandaar ook de naam - maar zoals ik reeds vermeld heb, is mijn partner geen voorstaander van deze kommetjes en werd het voor hem dus een gewoon bord (zoals je zelf kunnen waarnemen op de afbeeldingen hierboven).
    Smaakt er zeker niet minder op hoor. Pluspunt? Meer plaats en dus meer in je bord.
  9. Aanvallen maar !

Je kunt uiteraard heel wat variaties hierop terugvinden en je creativiteit de vrije loop laten volgens je eigen voorkeuren. Maar dit recept viel bij ons alleszins enorm in de smaak. Een portie vitamientjes die een streling voor het oog zijn en je nadien een verzadigend en voldaan gevoel geven.

 

P.s. Je kunt de kip perfect vervangen door een vegetarische variant zoals quorn. Ik voegde dit sowieso toe omdat ik toevallig nog een pakje liggen had.

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0